Jelena Karleuša, po svemu sudeći, misli da je bog i batina u Srbiji, a u tom stavu pomažu joj nadležne institucije, koje iz nekog razloga odbijaju da reaguju i zaštite građane, odnosno novinare od njenog bahatog i neprimerenog ponašanja.

Iako je novinarka Kurira zbog niza učestalih pretnji koje su upućene na društvenim mrežama, kako njoj tako i njenoj maloletnoj deci, prijavila pevačicu, Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal ni posle tri meseca Karleušu nije pozvalo na odgovornost.

Nalog policiji

– Tužilaštvo za VTK moralo je da izda nalog policiji za prikupljanje potrebnih obaveštenja, odnosno da ispita navode prijave koju je protiv pevačice podnela novinarka – objašnjava sagovornik Kurira iz pravosuđa.

Pomenutom tužilaštvu redakcija je poslednja dva dana upućivala pitanja šta se dogodilo s prijavama naše novinarke, ali do danas nismo dobili odgovor. S druge strane, Treće osnovno tužilaštvo, kome je foto-reporter Vladimir Šporčić podneo prijavu za fizički napad, nakon što ga je pevačica davila na groblju, naložilo je policiji da ispita sporni događaj.

Preispitivanje dokaza

– Policija je po nalogu tužilaštva saslušala napadnutog foto-reportera, kao i svedoka ovog incidenta, a potom prikupljene dokaze vratila tužilaštvu na dalje postupanje. U toku je preispitivanje dokaza, nakon čega će biti poznato da li će se pevačica naći pod istragom zbog sumnje da je počinila krivično delo zlostavljanja i mučenja – rečeno je Kuriru u ovom tužilaštvu.

I advokat Gvozden Grgur tvrdi da Jelena treba da odgovara za pretnje našoj novinarki.

– Pitanje je koliko je država zainteresovana da zaštiti bilo kog građanina, bilo da je u pitanju javna ličnost bilo nepoznata osoba. Zakon treba da bude jednak za sve, a država treba da stane u zaštitu svakog građanina, bilo da je ta ličnost ugrožena od strane javne ličnosti ili običnog građanina koji se ne bavi javnim poslom. U njenim radnjama se stiču sva bitna obeležja krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti iz člana 138, stav 3 Krivičnog zakonika, a kada je upućeno novinaru. U tom slučaju zaprećena kazna zatvora je od šest meseci do pet godina. Gonjenje se preduzima po službenoj dužnosti, što znači da je država u obavezi da procesuira izvršioca krivičnog dela. Što se tiče uvreda, tu je krivično delo koje se preduzima po privatnoj krivičnoj tužbi, što znači da građanin mora da sam pokrene krivični progon. Država ne može da ostane nema na javnu pretnju batinama, i to jednom novinaru, što je teža okolnost nego da je tako nešto rekla običnom građaninu – jasan je Grgur.

Kurir.rs / Ivana Ercegovčević, Foto: Vladimir Šporčić

Reply
Share this

REALITY & TV