Bolsonaro je optužio DiCaprija za ‘suradnju povezanu s požarima u Amazoniji’ doniranjem 500.000 dolara dobrovoljnoj vatrogasnoj udruzi koja je podmetala požare u ekološki osjetljivoj šumi

Američki glumac Leonardo DiCaprio (45) u subotu je opovrgnuo tvrdnju brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara (64) da je pomagao u financiranju udruga navodno povezanih s požarima u amazonskoj prašumi.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Premda zavređuju podršku, nismo financirali te organizacije – rekao je DiCaprio u izjavi na Instagramu.

U svojem tjednom obraćanju u četvrtak Bolsonaro je optužio DiCaprija za ‘suradnju povezanu s požarima u Amazoniji’ doniranjem 500.000 dolara dobrovoljnoj vatrogasnoj udruzi koja je kako je rekao podmetala požare u ekološki osjetljivoj šumi kako bi privukla donacije.

Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Premda nije tvrdnju podupro dokazima, Bolsonaro je rekao da je DiCaprio izdvojio dio od 500.000 dolara za ‘ljude koji su potpalili požare’.

– Budućnost … je na kocki – istaknuo je DiCaprio. Poznati glumac, dugogodišnji aktivist za zaštitu okoliša, rekao je da je ‘budućnost toga nezamjenjivog ekosustava na kocki i ponosan sam što stojim uz skupine koje ga štite’.

Obećao je nagradu za sve one u Brazilu koji rade na tome da ‘spase svoje prirodno i kulturno blago’.

Od 2018., dobrovoljna vatrogasna brigada Alter do Chao pomogla je vatrogascima u borbi protiv velikih požara u sjevernoj državi Para, uključujući nedavni požar u regiji Alter do Chaou kojem je uništeno zemljišta veličine oko 1600 nogometnih igrališta. Policija ih sumnjiči za podmetanje tih požara i četvero članova uhićeno je u utorak i pušteni dva dana kasnije.

Foto: Instagram

Istražitelji su rekli da su volonteri podmetnuli nekoliko požara kako bi prodali fotografije Svjetskom fondu za prirodu (WWF) u svrhu kampanje za povećanje međunarodnih donacija – uključujući i onu DiCaprija.

Bolsonaro, zagovornik većeg komercijalnog iskorištavanja Amazonije, okrivio je nevladine organizacije za požare u kolovozu u kojima su uništeni ogromni dijelovi prašume.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA ‘ZENZACIJA’:

Reply
Share this

REALITY & TV

Trending

Ove nedjelje vidjet ćemo i posljednji zlatni gumb. Osmogodišnji hulahoper Matej Mateković ovaj će put sa svojim hupovima nastupiti u stilu glumca Johna Travolte Posljednjih desetero kandidata od top 40 natjecatelja...